GOOGLE MAPS KONEKTOR

Google Maps konektor slúži na získanie GPS súradníc k polohe spoločnosti alebo CI objektu typu Miesta, ktoré sa následne uložia v CDESKu. Tieto súradnice sú výborné pre upresnenie miesta výkonu práce. Využiť sa dajú pri navigácii pomocou aplikácie Waze, na základe odkazu v mailovej notifikácii.

Pred tým, ako konektor pridáte do CDESKu

Skôr ako začnete Google Maps konektor používať v CDESKu, je potrebné najskôr vytvoriť projekt v Google Cloud Platform a následne aktivovať Maps JavaScript API a Geocoding API.

Vytvorenie projektu v Google Cloud Platform

Pre vytvorenie nového projektu prejdite na stránku Google Cloud Platform, ktorú nájdete na tomto odkaze . V prípade, že ste túto platformu ešte nevyužívali, po kliknutí na odkaz sa zobrazí okno pre potvrdenie podmienok používania.

Obrázok: Potvrdenie podmienok používania Google Cloud Platform
Obrázok: Potvrdenie podmienok používania Google Cloud Platform

Po odsúhlasení podmienok používania sa zobrazí okno pre vloženie názvu projektu. Pole Location nie je potrebné meniť. Následne kliknite na tlačidlo Create.

Obrázok: Zadanie názvu nového projektu na Google Cloud Platform
Obrázok: Zadanie názvu nového projektu na Google Cloud Platform

Po kliknutí budete presmerovaný na úvodnú obrazovku Google Cloud Platform. V prípade, že ste projekt založili správne, v pravom hornom rohu sa zobrazí notifikácia o úspešnom založení projektu.

Obrázok: Úvodná obrazovka Google Cloud Platform a notifikácia o úspešnom založení projektu
Obrázok: Úvodná obrazovka Google Cloud Platform a notifikácia o úspešnom založení projektu

Konfigurácia platobných údajov pre nový projekt

Po úspešnom založení projektu, je potrebné nastaviť platobné údaje. Pri založení nového účtu, každý používateľ získava kredit v hodnote 300 amerických dolárov. Ak dôjde k jeho prečerpaniu, nebudú účtované ďalšie poplatky bez toho, aby ste ich odsúhlasili.
Pre nastavenie platobných údajov k novému projektu, kliknite na možnosť Billing v menu na pravej strane.

Obrázok: Tlačidlo Billing v hlavnom menu Google Cloud Platform
Obrázok: Tlačidlo Billing v hlavnom menu Google Cloud Platform

Po kliknutí sa zobrazí okno s upozornením, že projekt nemá nastavenú žiadnu platobnú metódu. Tú nastavíte kliknutím na tlačidlo Link a billing account.

Obrázok: Tlačidlo pre nastavenie platobnej metódy pre projekt
Obrázok: Tlačidlo pre nastavenie platobnej metódy pre projekt

V prípade, že v Google Cloud Platform nepoužívate žiadne platobné údaje, zobrazí sa modálne okno s upozornením, aby ste pridali platobné údaje. Pre pokračovanie kliknite na tlačidlo Create billing account.

Obrázok: Tlačidlo pre pridanie platobných údajov
Obrázok: Tlačidlo pre pridanie platobných údajov

Následne sa zobrazí okno pre konfiguráciu vášho Google Cloud účtu. V prvom kroku vo výbere zvoľte možnosť, ktorá najlepšie charakterizuje vašu spoločnosť. Po výbere niektorej z možností sa zobrazí pole pre zadanie mailu, v prípade, že chcete navýšiť množstvo kreditov na platforme. Vyplnenie tohto poľa nie je povinné. Pre pokračovanie ešte odsúhlaste podmienky používania platformy Google Cloud. Pole s výberom krajiny sa predvyplní automaticky.

1. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – údaje o spoločnosti
Obrázok: 1. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – údaje o spoločnosti

Následne sa zobrazí pole pre zadanie telefónneho čísla. Na toto číslo bude odoslaný verifikačný kód. Po zadaní telefónneho čísla kliknite na tlačidlo Send code.

2. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – zadanie telefónneho čísla
Obrázok: 2. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – zadanie telefónneho čísla

Následne sa zobrazí pole pre zadanie verifikačného kódu. Po vložení kódu kliknite na tlačidlo Verify.

2. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – vloženie verifikačného kódu
Obrázok: 2. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – vloženie verifikačného kódu

V ďalšom kroku vyplňte svoje osobné informácie. V časti Name and address zadajte svoju adresu a v časti Payment method zadajte údaje o platobnej karte. Po vyplnení všetkých údajov kliknite na tlačidlo Start my free trial.

3. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – vloženie osobných a platobných údajov
Obrázok: 3. krok pri konfigurácii Google Cloud účtu – vloženie osobných a platobných údajov

Následne sa zobrazí modálne okno s krátkym dotazníkom, ktorý slúži spoločnosti Google na zlepšovanie poskytovaných služieb. Vyplnenie dotazníka nie je povinné a môžete ho preskočiť kliknutím na Close.

Aktivovanie Maps JavaScript API a Geocoding API

Po konfigurácii osobných a platobných údajov, môžete pre svoj projekt aktivovať API. Pre aktivovanie API prejdite na hlavnú stránku Google Cloud Platform a v menu vyberte APIs & Services a následne Dashboard.

Obrázok: Cesta do modulu Dashboard
Obrázok: Cesta do modulu Dashboard

Pre aktiváciu nového API kliknete na tlačidlo +Enable APIs and Services, ktoré sa nachádza v hornej časti okna.

Obrázok: Tlačidlo pre pridanie nového API
Obrázok: Tlačidlo pre pridanie nového API

Následne v paneli na vyhľadávanie vyhľadajte Maps JavaScript API a kliknite na tlačidlo Enable.

Obrázok: Panel na vyhľadávanie API
Obrázok: Panel na vyhľadávanie API
Obrázok: Pridanie Maps JavaScript API
Obrázok: Pridanie Maps JavaScript API

Rovnakým spôsob pridáte aj Geocoding API.

Obrázok: Pridanie Geocoding API
Obrázok: Pridanie Geocoding API

Získanie Google API key

Po aktivácii oboch API je potrebné nastaviť poverenie, aby ste získali Google API kľúč, ktorý neskôr vložíte v CDESKu počas konfigurácie Google Maps konektora. Prejdite na domovskú obrazovku Google Cloud Platform a následne v menu vyberte APIs & Services -> Credentials.

Obrázok: Záložka Credentials
Obrázok: Záložka Credentials

Po kliknutí sa zobrazí nové okno. Kliknite na tlačidlo +Create Credentials, ktoré sa nachádza na hornej lište. Následne vyberte možnosť API key.

Obrázok: Tlačidlo na pridanie nového poverenia
Obrázok: Tlačidlo na pridanie nového poverenia

Po kliknutí sa v modálnom okne zobrazí kľúč, ktorý bude potrebný v ďalších krokoch. Preto túto stránku nezatvárajte, alebo si kľúč skopírujte do clipboardu. Teraz prejdite do vášho CDESKu, kde môžete pridať Google Maps konektor.

Obrázok: Google API key
Obrázok: Google API key

Pridanie a konfigurácia Google Maps konektora v CDESKu

Pre pridanie Google Maps konektora, prejdite v CDESKu do Globálne nastavenia->Konektory API a následne kliknite na tlačidlo +Pridať konektor.

Obrázok: Tlačidlo pre pridanie konektora v CDESKu
Obrázok: Tlačidlo pre pridanie konektora v CDESKu

Po kliknutí sa zobrazí okno s výberom typu konektora. Zvoľte možnosť Google Maps. Pre pokračovanie kliknite na tlačidlo >Pokračovať.

Obrázok: Výber typu konektora
Obrázok: Výber typu konektora

Následne sa zobrazí okno pre konfiguráciu parametrov konektora.

Typ konektora – Táto položka nie je editovateľná. Automaticky sa v nej predvyplní možnosť Google Maps.

Názov – vložte vlastný názov, pod ktorým sa konektor bude zobrazovať v zozname konektorov.

Zapnuté – Aby bolo možné konektor používať, uveďte prepínač do polohy zapnutý . Ak sa prepínač nachádza v polohe vypnutý , konektor nebude aktívny.

Google api key – vložte kľúč z Google Cloud Platform. V hlavnom menu na tejto platforme kliknite na možnosť APIs & Services ->Credentials. V časti API Keys otvorte položku, ktorú ste vytvorili. (Postup ako získať Google api key je popísaný v odseku Získanie Google app key). Po kliknutí sa zobrazí formulár pre nastavenie obmedzení kľúča. Samotný kľúč sa nachádza v pravom hornom rohu.

Obrázok: Konfigurácia Google Maps konektora
Obrázok: Konfigurácia Google Maps konektora

Vykonané zmeny v CDESKu uložíte kliknutím na tlačidlo Uložiť. Pre správne načítanie konektora je potrebné ešte znovu načítať stránku, napríklad pomocou klávesovej skratky CTRL+R.

Zobrazenie miesta z CDESKu na mape

Účelom konektora Google maps je zobrazenie adresy spoločnosti alebo zadané Miesta na mapách Google priamo v CDESKu. Ak ste konektor nastavili správne pomocou postupu popísaného vyššie, vo formulári spoločnosti na záložke Všeobecné informácie, v časti Adresa, sa zobrazí tlačidlo Zobraziť na mape. Pre zobrazenie tohto tlačidla musí mať spoločnosť / miesto správne vypísané adresné údaje. Bližšie informácie o nájdete v tomto článku.

Obrázok: Tlačidlo pre zobrazenie spoločnosti na mape
Obrázok: Tlačidlo pre zobrazenie spoločnosti na mape

Po kliknutí na tlačidlo sa zobrazí dialógové okno s mapou od služby Google Maps, na ktorej je vyznačená poloha danej spoločnosti. V prípade potreby, k tejto polohe je možné získať GPS súradnice. Slúži na to tlačidlo Prevziať GPS súradnice, ktoré sa zobrazuje v pravom dolnom rohu pod mapou. Po kliknutí na toto tlačidlo sa dialógové okno s mapou zatvorí a súradnice sa vložia do polí GPS súradnice vo formulári spoločnosti.

Praktické využitie je spravené formou pridania linku do mailových notifikácií k požiadavkám. Ak daná požiadavka je na spoločnosť, alebo miesto ktoré má zadané adresu / GPS súradnice, je vložený link s ikonou aplikácie WAZE. Ak na tento link kliknete na mobilnom zariadení, kde je nainštalovaný WAZE, tak sa vám otvorí mapa s navigáciou.

Obrázok: Zobrazenie spoločnosti na mapách a tlačidlo pre získanie GPS súradníc
Obrázok: Zobrazenie spoločnosti na mapách a tlačidlo pre získanie GPS súradníc